Author: Nor Fazilah Abd Mohd

The Power Of Doa

The Power Of Doa Berdoalah dengan bersungguh-sungguh dan mintalah dengan ALLAH SWT Antara cepat dengan lambat sahaja. .Insyaallah akan diberi Saya pernah diuji dengan pelbagai dugaan selama lebih kurang 13 tahun Sepanjang tempoh tersebut saya tak putus-putus berdoa. . Alhamdulillah akhirnya doa saya diperkenankan ALLAH SWT selepas begitu lama saya menanti Kemudian saya berminat nak bisnes tapi tak tau nak bisnes apa, pengalaman dan ilmu pun tak ada..tahun 2007 Selepas hampir 3 tahun berdoa agar dipertemukan dengan bisnes yang serasi dengan jiwa, sekali lagi ALLAH SWT memperkenankan doa saya..syukur.. Dan satu demi satu pintu rezeki terbuka. . Apa yang...

Read More

9 Makanan Yang Mengurangkan Kahak Ketika Sakit

  . Semalam Izah ada beritahu pasal 7 jenis makanan yang menambah teruk kahak dan lendir kan? Haa..harini Izah sambung pasal makanan yang baik diambil untuk mengurangkan kahak tu. . Semua jenis sayur berdaun hijau  Brokoli dan bunga kobis  Bawang putih (ini yang paling efektif)  Asparagus  Bawang merah  Halia dan kunyit  Cili  Buahan citrus (limau, lemon, oren)  Nenas  . Bila puan atau anak puan gantikan dengan makanan yang disebut di atas, percayalah, puan akan nampak hasil yang jelas dan ketara. . ....

Read More

Bagaimana Nak Buat Baby Tidur Lena Sepanjang Malam?

  Biasanya, baby akan ada masalah dengan rutin tidur bila sudah berumur 3 bulan. Masa ni jugalah, mummy dan daddy akan jadi burung hantu. Makan tak ikut masa, mandi asal basah kepala, tidur sambil duduk, dan macam-macam lagi.   Tips Menidurkan Anak    Jadikan waktu siang untuk bermain, dan cuba elakkan memaksa baby tidur dengan menggunakan buaian atau sebagainya. Tapi jika tidur adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan baby menangis, apa salahnya. Cuba latih baby tidur tanpa bergantung dengan buaian. Percayalah, baby yang sudah biasa dilatih tidur tanpa buaian, tidurnya lebih mudah dan kurang terganggu. Sebelum tidur, biasakan mengelap badan...

Read More

7 Jenis Makanan Yang Menambah Kahak Dan Lendir Ketika Sakit

  Kahak dan lendir adalah antara penambah susah ketika kita sedang batuk atau selesema. Dahlah batuk, lepas tu kahak melekat kuat di kerongkong.   Tahukah puan-puan, terdapat beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan supaya kahak dan lendir tu senang dikawal dan dikurangkan?   Ini antara senarai makanan tersebut:   Produk tenusu (cheese, yogurt, susu penuh krim etc) Telur Makanan yang kaya gula (biskut, kek, pastry) Makanan yang digoreng tenggelam (deep fried) Semua jenis makanan berasaskan soya Minuman atau makanan yang mengandungi kafein (kopi, teh) Makanan berasaskan gandum (roti, muffin etc)   Mengurangkan pengambilan makanan-makanan yang tersenarai di atas akan...

Read More

Soalan: Betul Ke Makan Tembikai Boleh Sebabkan Asma?

  😨 Pernah dengar? Ada orang cakap, makan tembikai atau buah-buahan yang bersifat sejuk boleh menyebabkan asma datang menyerang. Ye ke? Nak tahu betul atau tidak, jom kita baca kenyataan dari Dr. Norzila Mohamed Zainudin, Pakar Kanak-Kanak di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di bawah ni:   “Tiada bukti tentangnya. Ada yang mengalami gatal tekak setelah makan rambutan atau oren. Ais juga boleh menyebabkan batuk,” jelas Dr Norzila sambil menambah bahawa terdapat bahan kimia dalam makanan yang diproses yang boleh mencetuskan serangan asma.   “Bagaimanapun saya percaya faktor cuaca serta partikel udara tercemar selain daripada asap rokok boleh menyebabkan berlakunya...

Read More